BOKA TID, LÄS BLOGGEN, VITAMINKICK

Stabilt liv

Alla vill ha ett stabilt liv!

Frågan är vad ÄR ett stabilt liv? Det är olika för alla men jag skulle vilja påstå att ett STABILT liv börjar med att lära känna sej själv. Veta vem man är & känna att man kan lita på sej själv, det handlar inte om att ha ett stort ego eller bara tänka på sej själv med du är faktiskt själv bäste dräng så det börjar med DEJ SJÄLV. Tänk på stenhögen på bilden. Från början var det hårda kantiga bitar av ett berg, det splittrades & färdades ner till havet, här har dom rörts runt & slipats av många andra stenar & sandkorn. Till slut blev dom sådär mjuka, runda, fina & lena. Någon hittade dom & tyckte att dom var fina, plockade upp dom & gjorde en STABIL pelare av dom. Dom kan lätt rasa & spridas ut igen MEN om denne person som fann dom & lärde känna dom, tog dom till sej & värnar om dom så kan dom förbli stabila i sin vackra skulptur.

  • Börja med att lägga grunden där resten av din kropp kan vila tryggt & stabilt. När man har fått en kropp som inte beter sej som förut, gör ont & är trött hela tiden så måste man lära känna den på nytt. Min grundsten är ANDNING. Kroppen behöver syre sättas & andningen är något man omedvetet gör hela tiden. Bara genom att man ett par gånger om dagen är medveten om HUR man andas kan man länka stressen, värken & obehag. Så LÅNGT DJUPT ANDETAG IN GENOM NÄSAN, NER I LUNGORNA & VIDARE NER I MAGEN, LÅT LUFTEN EXPANDERA BRÖST & MAGE ORDENTLIGT FÖR ATT SEDAN FÅ SIPPRA LÅNGSAMT UT IGEN SAMMA VÄG. Känn efter när du andas, fokusera bara på andetaget. Vid utandning släpper din kropp samtidigt på spänningar & negativa tankar. Träna på dina andetag & träna på att andas medvetet långsamt & djupt.
  • Lär känna din hjärna. När man har gått med långvarig smärta så är det lätt att falla in i en negativ spiral, man frågar sej hela tiden VARFÖR just jag. Varför har jag så ont? Varför ska just jag drabbas av detta? Varför är det ingen som fattar OSV. Det är så lätt ställa frågor hela tiden men svaren uteblir oftast. Det är därför ingen idé att älta dessa frågor utan acceptera ditt NYA jag & börja lära känna ditt positiva tänkande. Samma sak här som andningen, ÖVA på att tänka glada tankar & ställ färre frågor till dej själv som du inte kommer att besvara.
  • Välj vad du lyssnar på. Många som har utmattningssyndrom, Fibromyalgi & neuropsykiatriska sjukdomar ( ADD, ADHD MFL) har svårt att selektera vad vi lyssnar på. Vi tar in för mycket av vad omvärlden bjuder oss & blir stressade av för mycket information. Känslan av att man inte vet vad man ska göra med alla KRAV blir svår att handskas med. Plötsligt blir man irriterad av hög musik, när barnen skriker, när någon visslar eller nynnar. Det är för att man inte kan selektera bort alla ljud längre. Låt ditt hörande vila med bara ett ljud i taget. Be din omgivning att förstå att du inte kan koncentrera dej på en sak när det är massor av ljud runt omkring. Tillåt dej att lyssna på ljudbok, podd, lugn musik i din hörlurar. Ett bra sätt att STÄNGA UTE alla andra stressfaktorer runt omkring dej. Föreställ dej bilden av att det surrar en hel bisvärm runt ditt huvud! Stressigt eller hur? Man vill bara veva med armar & ben för att få bort alla bin. Tänk sedan att du ser ett enda litet bi som flyger från blomma till blomma & samlar honung en vacker sommardag & samlar pollen. Visst känns det mer fridfullt & du blir lugnare. Du har selekterat bort alla “andra ljud & negativa” inflytanden från omgivningen med din tanke.
  • KROPPEN är den där stora saken som vi lever i, den har ont, den är trött & den vill inte alls som VI vill!!! Lär känna den på nytt, lyssna på vad den klarar av, vad den mår sämre av & vad den mår bättre av! Vad vill den ha för drivmedel för att kunna köra långt & stabilt? Din kropp kommer att visa dej vad den mår bäst av genom att samarbeta. Det finns massor av råd om kost, jag är ingen dietist så du får ta mina ord som ett gott råd från en vän som har provat lite allt möjligt. Men med sunda tankar kan man ju själv tänka sej vad som är bra att stoppa i sej & vad som är mindre bra. Själv avskyr jag kostråd som säger att man inte FÅR äta eller dricka vad man vill. Det får man visst men man måste känna efter vad kroppen säger om drivmedlet du tankar med. Jag har provat massor av dieter & har märkt att kroppen svarar olika bra på olika saker. Tex när jag inte har ätit tillräckligt så mår jag jätte dåligt, känner rent ut sagt hur energin bra rinner bort när lunchen blir en timme sen eller mellanrummet mellan måltiderna ökar. Kroppen svarar med ett “influensa liknande” illamående där den molande värken kommer smygande, tröttheten & ork lösheten uppstår & negativa tankar börjar komma. Min kropp behöver tankas var 3 timme ungefär med proteinrik kost. Bra fett & goda råvaror. Jag vägrar att trycka i mej sånt som jag inte tycker smakar gott. Jag är ingen förespråkare för någon slags STIL i kost men jag har själv märkt att mindre kolhydrater & mer proteiner ger kroppen en nöjdare & stabilare dag. Mindre värk i kroppen, mer ork & gladare i tankesättet. Fisk, skaldjur, kött, fågel, gröna grönsaker, färska kryddor, frukt, bär, nötter & bönor & massa vatten mår min kropp bäst av. ‭Mindre & fler portioner dagligen mår JAG bäst armen det är DU som ska känna dej fram till vad din kropp gillar. Jag älskar pasta, bröd, gräddsås, chips med dipp & rödvin. Det tillåter jag mej också men känner att kroppen inte är lika glad i dessa drivmedel.
  • KROPPEN I RÖRELSE. Fysisk aktivitet som passar din kropp. Liksom dieter & kostråd så finns det massor av trender inom fysisk aktivitet. Löpning, cykling, yoga, dans mm det finns hur mycket som helst att välja bland. Kroppen mår bra av att röra på sej & vi blir piggare & välmåendet ökar! Detta vet vi alla men i praktiken är det SÅ SVÅRT att hitta någon slags träningsform som vi kan upprätthålla. Vi är ju så olika med vad vi gillar att göra. Aktiviteten spelar ju egentligen ingen roll bara DU känner att du vill, kan & klarar av att gör den. Återigen, jag gillar inte krav & måsten längre. Man ska må bra av det man väljer att göra. Vår yoga här på SLOWDOWNYOGA kan ALLA göra. Du kommer inte att gå ner massor i vikt, du får inte upp flåset & du tävlar inte med alla andra som är ” så mycket bättre” det är bara DU som är i din kropp & vid DITT medvetande. Jag brukade tävla i allt jag gjorde förut, bara bäst på jobbet, coolast i klädval, bäst i träningen, snyggaste inredningen, alltid perfekt städat , lagade godast mat, ja listan blev längre & längre. Tävlade med andra & mej själv. Varför egentligen? Jo för att jag fick bekräftelse & trodde att jag mådde bra av att alltid vara bäst! Ville få omgivningen att se upp till mej & dunka mej på ryggen med uppmuntrande ord. Men NEJ det var ju bara en kortvarig känsla & den försvann snabbt efteråt för att sedan bytas ut mot något nytt att “vinna” över. Ständig berg & dalbana med känslor. Nu när jag tänker tillbaks på mitt “gamla liv” så ser jag att GRUNDSTENEN var väldigt instabil. Den var osäker med dålig självkänsla, var inte säker & tyckte inte om sej själv särskilt mycket. Den grundstenen behövde hela tiden ANDRA MÄNNISKOR för att kunna upprätthålla någon slags stabilitet, händer som höll alla stenar på plats i den där instabila stenpelaren. Allt jag byggde på den blev vingligt & tillslut så RASADE den & blev en hög med okända stenar som jag inte kände alls. SÅ BACK TO BASICS! Det är bara att börja bygga igen på stabil grund! 😁 Lagom långa skogspromenader med hundarna, löpträning som inte alltid blir så lång & inte heller alltid blir av men när kroppen orkar så orkar jag & så den här underbara lugna YOGAN. Det räcker gott & väl för att kroppen ska få sin rörelse & aktivitet.
  • Energin. Så kommer vi till den där sista stenen som är så svår att lägga på toppen. Den syns inte, man vet inte vad det är riktigt men vi kan alla känna den & innerst inne vet vi att allt egentligen består av ENERGI. Man utstrålar hela tiden energi & ibland är den negativ & ibland väldigt positiv. Vi skapet hela tiden ny energi men vi tänker inte så ofta på att samla & använda den till vår fördel. Tankens kraft pratas det mycket om inom idrott & även inom ledarskap! Jag är inget medium eller healer men jag tror mycket på vårat energifält & att vi kan påverka mycket med vår tankekraft. I yogan använder vi mycket energi & tanke. Vi ger & tar energi. Det härliga med att vara medveten om sin energi är att du så lätt kan påverka ditt eget mående. Samla din energi varje dag & låt den inte bara sippra ut genom huvudet utan att ha fått nytta av den! Visst det låter flummigt & du undrar säker hur gör man det då? Sätt dej ner & meditera en stund! Eller häng med på ett slowdownyoga pass. Så visar vi hur du ska göra.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s