Varför har jag så ont?

Min smärta i kroppen började när jag var gravid med mitt första barn. jag fick svåra fog lossningar & smärtan blev värre & värre ju längre graviditeten fortskred. Efter ett kejsarsnitt började resan mot att komma tillbaka till den där vanliga vältränade & energirika människan som jag alltid hade varit. Detta skulle ju sköta sej själv & det var inget som jag tänkte på att kämpa extra mycket för till en början. Kroppen klarar väl av att återställa sej så småningom tänkte jag men NEJ det gjorde den visst inte. Jag hade konstant ont i i bäcken, länd, rygg & axlar, kunde inte sitta på golvet & delta i lekar & sånger som vi hade på öppna förskolan. Det var så frustrerande att inte kunna jollra med sin lilla bebis & kunna bolla upp & ned med guldklimpen utan att få ont.

Jag gick till vårdcentralen & frågade om det gick att göra ngt åt smärtan, hur länge ska den där smärtan fortsätta? Vad ska jag göra för att bli normal igen? Jag fick en remiss till sjukgymnaster & där utformade vi ett träningsprogram med gummiband som jag började anamma hemma varje dag. Problemet var bara att det blev inte bättre, jag fick ondare & blev trött & slut i stället för pigg & stark. Än en gång gick jag till vårdcentralen & där ifrågasatte läkaren min intelligens. Hon vräkte helt barskt ur sej:

– Vet du egentligen hur många människor som har ont i ryggen i Sverige? Du vill ha en remiss till en rygg expert? Ha, jo det kan du ju drömma om. Det är så lång väntetid att det är inte ens lönt att jag skriver en remiss. Jag kan skriva ut värktabletter till dej så får du börja där.

Jag tänkte Oj.. det där var ju inte bra, vad ska jag göra nu då? Här får jag ingen hjälp. Jag började leta på nätet & frågade alla jag kände om vad man ska göra för att få bort smärtorna i bäcken & länd efter fog lossningar. Jag fick inte mycket vettiga svar någonstans kände jag. Min barnmorska gav mej ett svar som hon “egentligen” inte får säga till en patient enl. henne men eftersom hon själv hade lidit av svåra fog lossningar under & efter sin egen graviditet så ville hon hjälpa mej.

Hennes ord kan fortfarande klinga i mitt huvud.

-Det finns inte något som hjälper mot dina krämpor tyvärr. Det kan ta VÄLDIGT lång tid för ditt bäcken att komma tillbaks till sin ursprungliga stabilitet. För mej tog det 7-8 år. Det finns inget du kan göra åt det tyvärr.

Återigen lämnade jag en vårdpersonal med mindre hopp om att bli kvitt värken.

Eftersom jag alltid varit aktiv i min träning med kondition & styrketräning så tog jag upp min normala träningsnivå & körde RAKT in i väggen. Det gick inte längre, kroppen vägrade samarbeta med min hjärna. Den stretade emot & gav mej starka indikationer på att DU DETTA ÄR INTE OKEJ! Jag blev helt slut & trött i kroppen, ville bara sova & vila hela tiden.

Efter mammaledigheten var jag orolig över hur arbetslivet skulle te sej då jag hade sagt upp mej från min förra tjänst för att utbilda mej inom Ekonomi de sista 6 månaderna innan förlossningen. Så jobbsökandet började med tanken i bakhuvudet att jag hoppas att jag orkar.

Jag började en ny tjänst som ekonomichef i ett medelstort företag & till en början gick det utmärkt, mycket arbete & full fart med nya program & utmaningar och det var kul att få börja jobba igen, träffa nya kollegor & får fokusera på min karriär. Ganska snart inpå efter att min nya tjänst började blev jag gravid igen. Jag märkte inte att jaga var gravid till en början eftersom min kropp inte hade återställt sej till fullo från första graviditeten. Jag kände mej trött & fick mer värk i kroppen. Hade svårt att sitta vid datorn & det var smärtsamt att gå. Fog lossningarna kom tillbaka redan 4 månader in i graviditeten. Jag fick sparken på dagen när jag berättade för min chef att jag var gravid igen. (Det vara bara några dagar innan min 6 mån provanställning tog slut). Chockad, arg & besviken över att bli behandlad som jag blev så packade jag ihop min saker, ringde min man som genast kom för att hämta mej & åkte hem.

Mina vänner ville att jag skulle går till en arbetsjurist & till facket eftersom det är fullkomligt olagligt att ge någon sparken pga graviditet. Jag kan inte mer än att hålla med såklart men orkade inte dra igång denna process nu när jag visste vad som komma skulle. Mina smärtor blev 100 resor värre med barn nr 2. Jag skrev in mej på arbetsförmedlingen & började söka jobb på nytt. Det var svårt & smärtsamt både fysiskt & psykiskt att springa på intervjuer & jaga nytt arbete. Kändes dumt & pinsamt att förklara för nya människor om att jag om 5 månader ska föda barn & gå på mammaledighet, jag har så svårt att gå så kryckor & ett par vilostunder per dag är ett måste för att jag ska kunna arbeta. Det var ju inte så många som ville anställa en sådan som mej precis. Jag gick till läkare igen, förklarade problemet & han sjukskrev mej direkt. Problemet var att försäkringskassan inte godkände sjukskrivningen. Jag fick överklaga & gå till läkaren igen, få ett nytt sjukintyg om att jag inte kan arbeta & gick upp det till försäkringskassan.

Det är första gången i mitt liv som jag blir sjukskriven. Jag har ett intyg som säger att jag inte kan arbeta pga mina smärtor men eftersom det inte är livshotande för varken mej eller barnet i min mage så kan försäkringskassans läkare ( som sitter i rummet bredvid läkaren på mvc som sjukskrivit mej) inte godkänna en sjukpenning. Ja ni förstår vilket moment 22 det här blev. Så jag fick fortsätta att gå på arbetsintervjuer för att kunna få min A-kassa. Tillslut brast det för mej & jag ringde försäkringskassan & läste lusen av dom. En handläggare ringde upp mej för att förklara varför jag inte kan vara sjukskriven. Hon berättade för mej Vad jag skulle skriva i min nästa överklagan för att få igenom min sjukskrivning.

Jag blev helt chockad över vad hon sa vilket ordagrant var:

– Du måste skriva att om du fortsätter söka arbeten så finns det risk att ditt ofödda barn kommer att dö i magen.

Hur fungerar egentligen systemet i Sverige tänker jag. Ska jag ljuga för en myndighet för att få hjälp när dom både ser & vet att det inte är sant. Jag skrev en lång överklagan där jag hade fått min läkare att skriva ett nytt intyg som sa exakt samma sak som de 2 föregående intygen men med lite omformulerad text som han utryckte sej. Jag ville inte att han skulle ljuga om det som försäkringskassans handläggare ville att jag skulle göra utan bara skriva exakt som det är så tar jag hand om “överklagan” där jag steg för steg berättade hur dom själva hade föreskrivit vad som skulle stå i min ansökan… INTE OKEJ NÅGONSTANS.

Detta är ju en sak för media skrev jag. Nu när försäkringskassan ska “dra åt” svångremmen för att få alla fuskare i vårt samhälle att inte utnyttja systemet & så beter NI er ännu värre än en som skulle ha “fuskat sej till en sjukskrivning”

Jag fick min sjukpenning beviljad 1 månad innan min son föddes med ett personligt brev där dom bad om ursäkt för handläggarens klantiga uttalande!

Detta är hur min resa började, jag kan nu är jag ser tillbaks i skrivande stund se att det inte alls är konstigt att jag 9 år senare fick diagnosen Fibromyalgi. Jag fortsatte att söka hjälp mot ständigt ökande smärta & ständigt minskad energinivå under 10 års tid var det INGEN läkare som kunde ge mej en diagnos eller hjälpa mej minska min smärta, jag har gått till väldigt många läkare, bytt vårdcentral, varit hos naprapater, kiropraktiker, rygg experter, massörer, akupunktur, sjukgymnaster, KBT behandling & framförallt så har jag fått smärtstillande & muskelavslappnande läkemedel utskrivna. Inget har hjälpt. En dag gick jag till vårdcentralen efter att en väninna som hade just Fibromyalgi sa till mej.. DU HAR JU SAMMA SOM JAG HAR! Har aldrig någon läkare sagt att det kan vara Fibromyalgi?

Mycket riktigt, jag hade turen att träffa en ny läkare som var speciellt intresserad av neurologiska sjukdomar. Jag uppfyllde alla kriterier för att få en remiss till UNDERBARA SMÄRTKLINIKEN PÅ ST GÖRAN. Det var första gången i mitt liv som någon lyssnade på mitt ständiga tjatande & klagande över ork löshet, smärta på olika ställen i hela kroppen. Jag fick en diagnos. Nu fanns det hjälp att få ÄNTLIGEN!